Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΦΩΤΙΑ στη ΓΕΙΤΟΝΙΑ;

Αιματηρές συμπλοκές μεταξύ 

Σέρβων και Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο



Κοσσυφοπέδιο ώρα μηδέν... Η αστυνομία του προτεκτοράτου, αποφάσισε να σπάσει τα μούτρα... της (!), προσπαθώντας να επιβάλει δια της βίας στο βόρειο τμήμα της σερβικής επαρχίας την απαγόρευση στην εισαγωγή προϊόντων από το Βελιγράδι.

Πως; Επιχειρώντας να καταλάβει τα δύο συνοριακά φυλάκια (Μπίρνιακ και Γιάρινα) στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία. Ακολούθησε «κόλαση», καθώς ο σερβικός πληθυσμός στη Μιτρόβιτσα αντέδρασε στη θέα των Αλβανών, έστησε οδοφράγματα και έκλεισε οδικές αρτηρίες. Έγιναν συμπλοκές με χρήση πυροβόλων όπλων, καθώς η αστυνομία έβαλλε κατά των Σέρβων στο μεθοριακό φυλάκιο Μπίρνιακ. Αποτέλεσμα της εμπλοκής, ο πολύ σοβαρός τραυματισμός ενός Αλβανού αστυνομικού.
Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την έκπληξη αλλά και την αγανάκτησή τους για την αιφνιδιαστική επιχείρηση των Αλβανών (με «απόφαση» του «υπουργού» Εσωτερικών Μπαϊράμ Ρετζέπι), ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στην περιοχή μετέβη ο Γερμανός διοικητής της KFOR, στρατηγός Έρχαρντ Μπούλερ. Το ΝΑΤΟ, ζήτησε από τους Αλβανούς να αποσύρουν την αστυνομία τους από τις περιοχές των συνοριακών περασμάτων, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της EULEX και όπου η Πρίστινα δεν έχει κανένα έλεγχο. Ο στρατηγός Μπούλερ μετέφερε το αίτημα των Σέρβων της Μιτρόβιτσα στον «πρωθυπουργό» του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος όμως, ενώ διέταξε την αστυνομία να αποχωρήσει από τα πέριξ της συνοριακής διάβασης Γιάρινα, δεν έπραξε το ίδιο και στην περίπτωση της διάβασης Μπίρνιακ, εξαγριώνοντας το Βελιγράδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου