Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Εθνικιστές στα χτεσινά επεισόδια;

Γράφει ο Δ. Παπαγεωργίου

Ας ξεκινήσουμε με μία απλή διαπίστωση, απ' άκρον εις άκρον όμως αληθινή. Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα χτες δεν προκλήθηκαν από μία μικρή μειοψηφία αναρχικών, προετοιμασμένων και δρώντων με τον συνήθη τρόπο. Στα επεισόδια που έλαβαν χώρα συμμετείχαν απλοί πολίτες, εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν φτάσει στα όρια τους.
 Φυσικά δεν λέει κανείς ότι δεν υπήρχαν και δεν συμμετείχαν στα επεισόδια οι ομάδες των γνωστών - αγνώστων. Η πλειονότητα όμως του κόσμου με συγκρουσιακή διάθεση - μέχρι τουλάχιστον ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο αργά το απόγευμα - ήταν απλοί άνθρωποι, δίχως συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα. Στην Ακαδημία τα επεισόδια έγιναν γύρω από ομάδα ταξιτζήδων. Ενώ στις συγκρούσεις μπροστά στον άγνωστο στρατιώτη την... κύρια δύναμη κρούσης των διαδηλωτών αποτελούσαν, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, έφεδροι των ειδικών δυνάμεων. Χαρακτηριστική εικόνα στους τηλεοπτικούς δέκτες, που έδειχνε ανθρώπους με ελληνικές σημαίες στα χέρια - κάτι που δεν θα έκανε κανείς αναρχικός ή ακροαριστερός - να συγκρούονται με τους αστυνομικούς. Φυσικά κάπου εκεί θα βρέθηκε κάποιο τσογλάνι, το οποίο πυρπόλησε το φυλάκιο του άγνωστου στρατιώτη.
Εκεί, στην είσοδο της Βουλής, στη συμβολή της Αμαλίας και της Βασιλίσσης Σοφίας, έπεσαν... παραδοσιακές μολότοφ κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ. Και, πάλι σύμφωνα με πληροφορίες, δράστες δεν ήταν αναρχικοί, αλλά ομάδες νεαρών, οργανωμένες σε συνδέσμους ομάδων, οι οποίοι σήμερα από ό,τι φαίνεται κατέβηκαν μαζικά στον δρόμο. Και μάλιστα είχαμε και... επεισόδια μεταξύ οπαδών διαφορετικών ομάδων που έπαιξαν "ψιλές" μεταξύ τους στο Σύνταγμα.
Μιλώντας με άτομα που συμμετείχαν από το πρωί στην πορεία μέχρι αργά το βράδυ, όταν η αστυνομία με κίνηση - σκούπα διέσπασε στα τρία τους συγκεντρωμένους, μου είπαν κάτι πολύ εντυπωσιακό. Ότι τα ΜΑΤ - προφανώς λόγω του κραξίματος των προηγούμενων φορών - φάνηκε ότι είχαν διαταγές να μην χρησιμοποιήσουν τόσα χημικά, αλλά να... δείρουν τον κόσμο. Κάτι που έκαναν. Συνάντησαν όμως πολύ δυνατή αντίδραση. Αντίδραση όχι από κάποιο οργανωμένο black block, αλλά από απλό κόσμο, καθημερινούς πολίτες που συναντούμε κάθε ημέρα δίπλα μας στον δρόμο. Οι οποίοι με τα χέρια τους αντιστάθηκαν στα γκλόπ και στις ασπίδες.
Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εκτός αν πέσουμε για μία ακόμη φορά στην παραμύθα των... ξένων δυνάμεων που εφευρίσκουν τρόπους για να... υπονομεύσουν την κυβέρνηση Παπανδρέου αυτή την φορά. Γιατί, αν θεωρήσουμε τον Δεκέμβρη του '08 ένα σχέδιο για να πληγεί η κυβέρνηση Καραμανλή, όπως κάποιοι δεξιοί με μεγάλη ευκολία κάνουν, και όχι ως μια έκρηξη της άκρας αριστεράς, θα πρέπει αντίστοιχα να πούμε τώρα, ότι οι πολίτες στο σύνταγμα είναι υποχείρια της... Κίνας ή της Ρωσίας, που θέλει να υπονομεύσει τον Παπανδρέου.
Η αλήθεια είναι άλλη και πολύ απλή. Οι χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα έχουν συνειδητοποιήσει κάτι. Ότι το κράτος, η οργανωμένη αυτή μορφή, που υποτίθεται ότι υπηρετεί το ελληνικό Έθνος, έχει μετατραπεί σε δυνάστη του. Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν, όταν μάλιστα υπηρετούσα την θητεία μου στον Κορυδαλλό για την μετατροπή της πολιτικής και ανώτατης οικονομικής τάξης της χώρας μας σε κανίβαλους. Διαχωρίστηκαν ως μια ταξική και κοινωνική "ελίτ" και, για να επιβιώσουν, μετατράπηκαν σε κανίβαλους. Για να διατηρήσουν την θέση τους ως τοποτηρητές της Ευρώπης στην χώρα μας, δεν διστάζουν να σηκώσουν το μαστίγιο κατά των Ελλήνων.
Και αυτό πλέον τον νοιώθει ο απλός πολίτης. Ακόμη και αυτός που είναι ένοχος της συνδιαλλαγής με το συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα, όπως είναι ένα μεγάλο μέρος αυτών που επί τόσα χρόνια ήταν "βολεμένοι" στο δημόσιο ή στους οργανισμούς του, πλέον έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης. Το αν το κάνουν για να προστατεύσουν συγκεκριμένα προνόμια τους ή προς υπεράσπιση γενικότερα της κοινωνίας είναι μια άλλη συζήτηση.
Βρισκόμαστε εμπρός σε μια κατάσταση που οριοθετείται συγκεκριμένα. Μια κατάσταση, την οποία πολύ θα ήθελε να ελέγξει η αριστερά, αλλά δεν τα κατάφερε χτες. Και οι εικόνες πατριωτών με σημαίες στα χέρια να συγκρούονται μπροστά στην βουλή, πιστέψτε με, στοιχειώνουν με τον χειρότερο τρόπο τα μυαλά των αριστεριστών, που επί 40 χρόνια προσπαθούσαν να φαίνονται ως η μοναδική δύναμη αντίστασης. Το τι θα συμβεί σήμερα δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι το μονοπώλιο της αριστεράς στις αγωνιστικές διαμαρτυρίες έχει σχεδόν σπάσει. Το ότι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, άνθρωποι, που προσδιορίζονται ως πατριώτες ή εθνικιστές, βρισκόντουσαν στην χτεσινή μεγαλειώδη πορεία και ίσως κάποιοι από αυτούς συγκρούστηκαν, είναι κάτι δεδομένο. Και δυστυχώς φαίνεται να τρομάζει τις δυνάμεις που θέλουν να εκπροσωπούν αυτόν τον χώρο. Είναι όμως και η φυσιολογική αντίδραση ανθρώπων που νοιώθουν να τους κλέβουν την ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου