Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Η παγκόσμια οικονομία κρέμεται από μια κλωστή...


Διαπραγματεύονται οι κερδοσκόποι 
στις χρηματαγορές 92 φορές 
μεγαλύτερη ποσότητα χρυσού από την υπαρκτή

Η παγκόσμια οικονομία, είναι μια τεράστια φούσκα, που άμα σκάσει, θα διαλύσει τα πάντα! Η απληστία των καπιταλιστών κερδοσκόπων, έχει φέρει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, στα όριά του. Τα όσα αποκαλύπτει ο διεθνούς φήμης δημοσιογράφος Μαξ Κάιζερ, είναι συνταρακτικά, ενώ οι ενέργειες του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, έχουν προκαλέσει πανικό στις Βρυξέλες. Σε μια εποχή που οι κερδοσκόποι μετρούν αντιδράσεις στην προσπάθειά τους να καθυποτάξουν ολόκληρα κράτη, όπως η Ελλάδα, είναι καλό να γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει, τη στιγμή μάλιστα που πολλά ακούγονται για το σκάνδαλο με τα CDS στην Ελλάδα.


Φούσκα!

Στην αγορά σήμερα, διακινείται μια πολύ συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού. Τα διάφορα επενδυτικά προϊόντα που διακινούνται μέσω τραπεζών, δίνουν τη δυνατότητα αγοραπωλησίας του χρυσού σα να ήταν μετοχή. Όμως, ο χρυσός που καθημερινά «πουλιέται» και «αγοράζεται», είναι, όπως ομολογούν πλέον παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς, πολλαπλάσιος της πραγματικής, υπαρκτής ποσότητας. 92 φορές επί της πραγματικής ποσότητας, μέσω των παραγώγων! Και έρχονται λοιπόν οι επενδυτές και καταθέτουν τα χρήματά τους, που είναι πραγματικά, σε αμοιβαία κεφάλαια, νομίζοντας ότι έχουν αντίκρυσμα σε πραγματικό χρυσό. Στην πραγματικότητα όμως, το portfolio τους είναι ένας συνδυασμός μιας μικρής ποσότητας χρυσού και πολλών παραγώγων (στην ουσία μιας εκτίμησης ή ενός στοιχήματος στη μελλοντική αξία ενός ομολόγου ή ενός προϊόντος).

Δεν υπάρχει... χρυσός

Ο παραλογισμός (πείτε τον απληστία...) από τον οποίο διακατέχονται οι αγορές, είναι πλέον ορατός από όλους. Πολλοί είναι εκείνοι που απορούν: αν το 1% ή το 2% των επενδυτών, απαιτήσουν με τη λήξη των συμβολαίων τους την παραλαβή... χρυσού, ως δικαιούνται άλλωστε, τι θα συμβεί; Είναι φανερό ότι αυτή η δυνατότητα, δεν υπάρχει. Όμως, το σύστημα βασίζεται ακριβώς στην υπόθεση εργασίας, εικασία αν θέλετε, ότι οι επενδυτές δεν θα ζητήσουν όλοι ταυτόχρονα το χρυσό τους. Είναι όμως σίγουροι για αυτό; Όχι, αλλά εδώ μιλάμε για κερδοσκόπους. Διαβάστε: «στις 25 Αυγούστου 2011 υπήρχαν στο COMEX συμβόλαια (futures) που υπόσχονταν μελλοντική παράδοση 53.599.600 ουγγιών χρυσού, όμως μόνο 1.788.136 ουγγιές υπήρχαν καταγεγραμμένες στα θησαυροφυλάκια έτοιμες για παράδοση». Ήδη, πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για πυραμίδα... Και κάποιοι άλλοι, παίρνουν τα μέτρα τους: ο Ούγκο Τσάβες διέταξε την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας να φέρει πίσω στη χώρα 211 τόνους χρυσού αξίας 11 δις δολαρίων, που φυλάσσονται σε τράπεζές του εξωτερικού για να τα προστατεύσει από την οικονομική κρίση.

Οι Βρετανοί τραβάνε τα μαλλιά τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Το 85% των αποθεμάτων χρυσού της χώρας, βρισκόταν στο εξωτερικό, πριν κινηθεί ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος υπέγραψε και διάταγμα για την εθνικοποίηση της εκμετάλλευσης του χρυσού στη Βενεζουέλα, προκαλώντας την αντανακλαστικά αντίδραση του συστήματος: ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's, υποβάθμισε αμέσως μετά την εξαγγελία για την κρατικοποίηση των ορυχείων χρυσού της Βενεζουάλας, το αξιόχρεο της χώρας κατά μία βαθμίδα! Στο ανακοινωθέν των Αμερικανών, η υποβάθμιση έγινε διότι «το μεταβαλλόμενο και αυθαίρετο νομικό πλαίσιο, ο έλεγχος των τιμών και του συναλλάγματος και άλλα απρόβλεπτα οικονομικά μέτρα, υποσκάπτουν τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και πλήττουν την παραγωγικότητα εξασθενίζοντας την οικονομία της Βενεζουέλας... 
Οι τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με την υγεία του προέδρου Ούγο Τσάβες εντείνουν ακόμα περισσότερο την πολιτική αβεβαιότητα ».

Ούγκο Τσάβες κατά κερδοσκόπων

Προσέξτε τώρα: «ο χρυσός της Βενεζουέλας και άλλων χωρών δεν φυλάσσεται μόνο σε κεντρικές τράπεζες, όπως η Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά και σε άλλες τράπεζες όπως η JP Morgan. Το μυστικό είναι ότι κάποιες από αυτές τις τράπεζες δεν τον έχουν πια τον χρυσό και θα πρέπει να βγουν στα χρηματιστήρια να τον αγοράσουν για να τον επιστρέψουν στο νόμιμο ιδιοκτήτη του. Μόνο που είναι πρακτικά χρεοκοπημένες και η συσσώρευση περαιτέρω χρέους μπορεί να οδηγήσει στην τελική τους κατάρρευση. Μπορεί να δούμε την πτώση της JP Morgan η οποία, με $80 τρις δολάρια (!) στοιχήματα στα επιτόκια και $92 τρις (!) στην αγορά παραγώγων (πηγή) είναι, σύμφωνα με τον Μαξ Κάιζερ και άλλους οικονομολόγους, ένας από τους βασικούς παγκόσμιους "οικονομικούς τρομοκράτες" - γνωστή και ως JP Morgue».

Όπου κάποιοι δεν παίζουν το παιχνίδι των κερδοσκόπων, μπαίνουν στο «παιχνίδι» τα μεγάλα μέσα: «Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας έχει ήδη ζητήσει επισήμως από την Τράπεζα της Αγγλίας την αποστολή των 99 τόνων του δικού της χρυσού που φυλάσσονται εκεί. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει (θεωρητικά) να τον έχει τον χρυσό. Αν τον έχει... ο λόγος που κατακτήθηκε ακριβώς τώρα η Τρίπολη από τους αντάρτες είναι ότι ο Καντάφι έχει 143 τόνους χρυσού που είναι απαραίτητοι στο Λονδίνο για να iκανοποιήσει το αίτημα της Βενεζουέλας για "φυσικό" χρυσό!... Η λεηλασία του χρυσού της Λιβύης από το ΝΑΤΟ έχει ήδη ολοκληρωθεί».

Άλλοι 10,6 τόνοι χρυσού της Βενεζουέλας είναι στη JP Morgan, η οποία έχει στα θησαυροφυλάκιά της ακριβώς αυτή την ποσότητα – 338.303 ουγγιές ή περίπου 10,6 τόνους! Αυτός ο ίδιος χρυσός έχει «πουληθεί» στα χαρτιά μέσω των παραγώγων περίπου 100 φορές. Αν οι 10,6 τόνοι είναι της Βενεζουέλας, δεν μένει καθόλου χρυσός για κανέναν άλλον εγείρει απαιτήσεις. Με λίγα λόγια: τι θα γίνει αν και άλλες κεντρικές τράπεζες ζητήσουν το χρυσό τους; Οι κερδοσκόποι, έχοντας κάπου στο βάθος του μυαλού τους το ρίσκο, χειραγωγούν την τιμή του χρυσού συνεχώς προς τα πάνω. Χαρακτηριστικό είναι το ότι η ουγγιά κόντεψε να φτάσει τα 2.000 δολάρια. 
Για πόσο ακόμα όμως θα έχει αποτέλεσμα η χειραγώγηση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ακόμα και από «καρχαριοειδή» όπως ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος ξεφορτώθηκε από το χαρτοφυλάκιό του ό,τι είχε σε χρυσό; Και τι θα γίνει αν κάποιοι προσπαθήσουν να ρευστοποιήσουν;

Κάτι τελευταίο: ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, ενδλεχεται μέσα στο 2012 να μεταφέρουν έξι δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων της χώρας από τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σε τράπεζες χωρών που φέρονται «φιλικότερα» στο Καράκας...

Χρηματιστήρια-καζίνα

Οι διεθνείς χρηματαγορές, έχουν πλέον μεταβληθεί σε καζίνα. Με τη διαφορά πως ό,τι συμβαίνει εκεί μέσα, το πληρώνουν όλοι, καθώς οι τιμές διαμορφώνονται παγκόσμια βάσει των εξελίξεων εκεί. Η σπέκουλα πάει σύννεφο, με τους κερδοσκόπους να επηρεάζουν τις ζωές όλων. Πολλές φορές και αυτό έχει κατ' επανάληψη συμβεί με το πετρέλαιο, οι τιμές κάποιων προϊόντων εκτινάσσονται στα ύψη, χωρίς να υπάρχει κάποια έλλειψη. Ποιος κερδίζει απ' αυτά: Οι χρηματιστηριακές εταιρείες και οι τράπεζες, που εισπράττουν προμήθειες από τις αγοραπωλησίες των πελατών τους. 
Και όταν προκύπτει πρόβλημα από τις απότομες διακυμάνσεις, από τις οποίες οι τράπεζες χάνουν χρήματα, τότε οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν με χρήματα των φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου