Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Σήμερα Κυκλοφόρησε το νέο Patria



Σήμερα Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε το νέο  Patria
Έχει τελικά ουσία σε εποχές σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα, να αναλωνόμαστε σε "ατέρμονες" ιδεολογικές αναζητήσεις; Έχει τελικά νόημα το να προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τις πρακτικές του ενός ή του άλλο -ισμού; Έχει νόημα το να αναζητούμε τις ρίζες μίας "δεξιάς" διανόησης; Έχει νόημα να ψάχνουμε την ηθική και τις απόψεις του Pound για την χρεοκοπία; Έχει ιδιαίτερη σημασία το να αναζητούμε τις ιδεολογικές απαρχές αρχιτεκτονικών σχολών; Υπάρχει η πολυτέλεια του να αναζητούμε το γιατί το εθνικιστικό κίνημα αποτυγχάνει να προσελκύσει σημαντικό αριθμό εκπροσώπων του αδυνάτου φύλου; Χρειάζεται να μας ενδιαφέρει το έργο του Sombart; Ή το γιατί οι Έλληνες πολίτες λειτουργούν ως πρόβατα στην κοινωνική τους ζωή; Μας ενδιαφέρουν άραγε οι μύθοι της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας; Χρειάζεται να ξέρουμε κάτι για τα βιβλία που κυκλοφορούν; Ή όλα αυτά είναι "τζάμπα" χρόνος, τζάμπα χρήμα, τζάμπα ενέργεια σε μία εποχή που η επιβίωση μετατρέπεται σε αυτοσκοπό, υπό το βάρος των εγχώριων οικονομικών συνθηκών;


Εμείς στο Patria πιστεύουμε ότι όλα τα παραπάνω αξίζουν. Για όσους τουλάχιστον αρνούνται να υποταχθούν στο ρεύμα και να αφεθούν σε αυτό. Γιατί θα ήταν πραγματικά πολύ εύκολο να γεμίσει ένα ολόκληρο περιοδικό με μία ατελείωτη μίρλα για τα "κακά" που μας περιβάλλουν. Αιτίες και αφορμές υπάρχουν πολλές. Στο διαδίκτυο κάθε ημέρα αναρτώνται σχετικές ειδήσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να γεμίσουν όχι τεύχη περιοδικού αλλά τόμοι εγκυκλοπαιδειών. Τείνουμε όμως ώς άτομα, ως προσωπικότητες να αποφεύγουμε τον δύσκολο δρόμο. Να επιλέγουμε το ανηφορικό μονοπάτι, αυτό της αρετής. Και είμαστε σχεδόν πεπεισμένοι ότι οι αναγνώστες μας επιλέγουν το ίδιο. Παρόλα αυτά δεν μπορεί κανείς να μένει αλώβητος από το ότι συμβαίνει γύρω του. 
Και έτσι σε αυτό το τεύχος κάνουμε μία συγκεκριμένη προσπάθεια να ενταχθούμε στην "οικονομία της κρίσης", χαμηλώνοντας την τιμή του περιοδικού κατά ένα ευρώ. Φυσικά αυτό έχει κάποιο κόστος. Και έτσι κάποιες πολυτέλειες δίχως τις οποίες μπορούμε όχι μόνο να ζήσουμε αλλά και να κάνουμε την δουλειά μας κανονικότατα, όπως οι παραπάνω έγχρωμες σελίδες θυσιάζονται. Αλλά πρόκειται για δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα. 
Το τεύχος του περιοδικού που κρατάτε είναι υπερπλήρες απόψεων, γνώσεων και θεμάτων. Και πιστεύουμε να σας ικανοποιεί.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
O ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ του Δ. Ζαφειρόπουλου
Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ του Δ. Παπαγεωργίου
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ αφιέρωμα
ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΜΙΑ «ΔΥΣΚΟΛΗ» ΣΧΕΣΗ του Γ. Κολοβού
Ο ΟΛΕΘΡΙΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΣΤΗ ΡΟΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ του Δ. Μιχαλόπουλου
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΟ PATRIA: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ»
ΓΚΡΗΚΟ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ του Γ. Πισσαλίδη
WERNER SOMBART, ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ του Β. Χανιώτη
ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ του Γ. Δράκου
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ του Δ. Σαββίδη
ΕΖΡΑ ΠΑΟΥΝΤ: ΚΑΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΩΝ του Χ. Γούδη
10 ΜYΘΟΙ ΚΑΙ 10 ΑΛHΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜIΑ του Μ. Κώνστα
ΦΥΛΗ VS ΡΑΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου