Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Το δε την χώρα τοις ξένοις δούναι...


Της Αθηνάς Παπαδοπούλου

Επίκαιρα όσο ποτέ είναι σήμερα τα λόγια ενός από τους μεγαλύτερους ηγέτες της ιστορίας μας, του τελευταίου Αυτοκράτορα του ελληνισμού, Κων/νου Παλαιολόγου. Αψηφώντας τις στρατιές των Οθωμανών έξω από τα τείχη της Βασιλεύουσας, αποφασίζει πως προτιμά να πεθάνει μαζί με τους στρατιώτες του, παρά υποταχθεί και να παραδώσει γη και ύδωρ. Μια απόφαση, που απαιτούσε σθένος, μεγαλείο κι ελληνική ψυχή!

«Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν.»
(«Το να σου παραδώσω την πόλη δεν είναι ούτε δική μου απόφαση ούτε κανενός άλλου απ’ όσους κατοικούν σ’ αυτήν. Γιατί όλοι ομόφωνα προτιμούμε να πεθάνουμε με δική μας θέληση και δε λυπόμαστε τη ζωή μας.»)




Έτσι απαντούν οι βασιλιάδες! Έτσι απαντούν οι ηγέτες! Έτσι απαντούν οι ΕΛΛΗΝΕΣ!

Αναπόφευκτα κάνω στο μυαλό μου τον παραλληλισμό με τους θλιβερούς ηγετίσκους του σήμερα. Αυτά τα ανθρωπάρια, που δεν ρώτησαν κανέναν για να παραδώσουν αυτά που δεν ανήκουν στους ίδιους, αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Αυτούς, που με ιδιοτέλεια και περισσή χαρά ανοίγουν τις κερκόπορτες για τη νέα άλωση του ελληνισμού, περιμένοντας την ανταμοιβή από τους διεθνείς αφέντες τους.

Κι αν δεν υπάρχει σήμερα ο Παλαιολόγος να υπερασπιστεί την πόλη, υπάρχει πάντα μέσα στον καθένα μας ένας Έλληνας. Κι αυτός ο Έλληνας μπορεί κάλλιστα να γίνει, όταν χρειαστεί, Παλαιολόγος ή Λεωνίδας, να κρατήσει τις δικές του Θερμοπύλες και να διαφυλάξει τα πάτρια. Βλέπουμε τον ελληνισμό και πάλι να κινδυνεύει, να δέχεται απανωτά χτυπήματα, και φοβόμαστε πως δεν έχουμε τη δύναμη ν’ αντέξουμε. Όμως ποτέ δεν ξέρεις πόσο δυνατός είσαι, μέχρι που το να είσαι δυνατός ν’ αποτελεί τη μόνη σου επιλογή…



Πηγή: http://www.ethnikometopo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου