Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Πιέζουν τα Σκόπια για επίσπευση λύσης στο Μακεδονικό


Της Ελένης Παπαδοπούλου

Σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο Γ.Γ. του Ο.Η.Ε., Μπαν Κιν Μουν, και ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Γ. Ιβάνοφ, ο δεύτερος τόνισε την σημασία επίσπευσης της επίλυσης του Μακεδονικού, ενώ δεν παρέλειψε να χρεώσει στην Ελλάδα την έλλειψη προόδου επί του θέματος.

«Ο Γ.Γ. υποσχέθηκε ότι θα συνομιλήσει πάλι και με τον κ. Νίμιτς, ώστε να εντατικοποιηθεί η διαπραγμάτευση που διεξάγουμε εδώ και 19 χρόνια. Εμείς, ως χώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 19 χρόνια και να φθειρόμαστε σε μια ανορθολογική διένεξη, που είναι μοναδική στην ιστορία του Ο.Η.Ε.», δήλωσε μετά την συνάντηση ο Ιβάνοφ, ενώ κατά την διάρκεια αυτής έκανε λόγο για αμοιβαία αποδεκτό τρόπο επίλυσης.

Ως «αμοιβαία αποδεκτό τρόπο» φυσικά εννοεί ο κύριος Ιβάνοφ κάτι, που οπωσδήποτε θα περιέχει τον όρο  «Μακεδονία». Το όνομα που είναι περισσότερο... της μόδας τελευταία είναι το  «Άνω Μακεδονία».

Η θέση μας, ως Έλληνες, μπορεί και πρέπει να είναι μόνο μία: Δεν παραχωρούμε γη και ύδωρ! Κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά τα Εθνικά μας ζητήματα! Εθνικές και ιδεολογικές εκπτώσεις, που μόνο ως ενδοτισμός μπορούν να ερμηνευθούν, δεν κάνουμε. Αν σκύψεις το κεφάλι, προκαλείς είτε να σου περάσουν την αλυσίδα είτε να σου το κόψουν. Η επί δεκαετίες παραχωρητική πολιτική που ασκήθηκε, ως μόνο αποτέλεσμα είχε να αυξηθούν οι εξωτερικές πιέσεις, αφού κατάλαβαν όλοι ότι μπορούν να έχουν ένα κομμάτι από την πίτα. Κι έτσι φτάσαμε στο σήμερα, να διαπραγματευόμαστε τα αυτονόητα: την ιστορία και τα εδάφη που είναι δικαιωματικά δικά μας, την ίδια την εθνική μας υπόσταση.

Ο Ιβάνοφ μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι «είναι απαραίτητο η Ελλάδα να παραμείνει στο πλαίσιο, στο οποίο διεξάγονται αυτές οι συνομιλίες, δηλαδή να γίνονται σεβαστά τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., η Ενδιάμεση Συμφωνία και τώρα, πλέον, και η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης». Ως απάντηση εμείς πρέπει επιτέλους να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να επιδείξουμε πυγμή. Να θυμηθούμε πώς απαντούν οι Έλληνες «ΟΧΙ».

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν ένα σοβαρό κράτος, το οποίο είναι δήλον τοις πάσι, ότι επί του παρόντος δεν διαθέτουμε. Ευελπιστούμε ο κύριος Σαμαράς με την… πατριωτική παράταξή του να μας διαψεύσουν και να πράξουν για μια φορά κάτι κατά τα συμφέροντα της Πατρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου