Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ 1910


Ψήφισμα να καθιερωθεί η 27η Φεβρουαρίου σαν 

«Ημέρα του ήρωα αγρότη της Καρδίτσας».

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την αγροτική εξέγερση του 1910 που διοργάνωσε το Εθνικό Μέτωπο
Με παρουσία πλήθους κόσμου, του Αρχηγού Μάνου Κώνστα, του Περιφερειακού Διοικητού Μακεδονίας Θράκης Γιάννη Κουριαννίδη και αντιπροσωπειών των Οργανώσεων Λαρίσης, Θεσσαλονίκης και Λαμίας, τιμήθηκε η επέτειος του αιματηρού συλλαλητηρίου της 27ης Φεβρουαρίου 1910 και ο ηρωικός νεκρός, ο αγρότης Χρήστος Σάλτας από το Ανώγι.


Μετά το τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών της αγροτικής εξέγερσης και την κατάθεση στεφάνου από τον Αρχηγό Μάνο Κώνστα, ο Περιφερειακός Διοικητής Θεσσαλίας Κώστας Καρδαράς παρουσίασε σε ένα σύντομο χρονικό, τον πρωτεύοντα ρόλο της Καρδίτσας και των ανθρώπων της στην εξέγερση του 1910 και εξήρε την πρωτοπορία τους στους εθνικούς αγώνες, σε όλη τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας.

Στη συνέχεια, ο Μάνος Κώνστας στην πολιτική ομιλία της ημέρας, τόνισε πως η Ελλάδα σήμερα έχει δύο εχθρούς: το προσκυνημένο μνημονιακό κατεστημένο και την παγκοσμιοποίηση. Η αγροτική τάξη που είναι ο θεματοφύλακας των αξιών του έθνους, μια πραγματική κιβωτός του Ελληνισμού όπως την χαρακτήρισε, πλήττεται ιδιαίτερα από την πολιτική της τωρινής αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων, με στόχο την συρρίκνωση και εξαφάνισή της. Τα αιτήματα των αγροτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις όλα στο σύνολό τους λογικά και δίκαια, αφορούσαν τους όχι χαριστικές παροχές αλλά την επιθυμία τους για εργασία και παραγωγή. Το όπλο μας για την έξοδο από την κρίση δεν είναι ο αενάως αυτοτροφοδοτούμενος δανεισμός αλλά η εξισορρόπηση του βαριά ελλειμματικού ισοζυγίου πληρωμών της χώρας, με την ενίσχυση μεταξύ άλλων της πρωτογενούς παραγωγής, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. Αντίθετα, η μεθόδευση από εξωεθνικά κέντρα της συρρικνώσεως της αγροτικής τάξεως, έχει σοβαρές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό και στην οικονομική και διατροφική μας αυτάρκεια. Ο αρχηγός του Εθνικού Μετώπου κάλεσε τους πολίτες της Καρδίτσας σε αγωνιστική συστράτευση εναντίον του αντεθνικού κατεστημένου των διαχειριστών του μνημονίου

Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος της Οργανώσεως Καρδίτσας του Εθνικού Μετώπου Σπύρος Πετεινάρας, ανέγνωσε πρόταση ψηφίσματος, που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους παριστάμενους.

Το κείμενο του ψηφίσματος είναι το ακόλουθο:

«Οι πολίτες της Καρδίτσας που συγκεντρωθήκαμε για να τιμήσουμε την εξέγερση των αγροτών της Καρδίτσας και της υπόλοιπης Θεσσαλίας για την απελευθέρωση των κολλήγων και την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών, εγκρίνουμε δια βοής το ακόλουθο ψήφισμα:

Σήμερα που

· η πατρίδα μας δέχεται την ανελέητη και βάρβαρη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού που έχει στόχο την εξαθλίωση του λαού μας, την απεμπόληση του εθνικού μας πλούτου και την εκχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας,

· η αγροτική τάξη συρρικνώνεται βίαια και στοχευμένα, στερώντας από τον κοινωνικό ιστό μία από τις βασικότερες συνιστώσες του,

· ο εφιάλτης μιας νέας δουλοπαροικίας σε απρόσωπες πολυεθνικές ιδιοκτησίες αγροτικής γης, είναι μία άμεση προοπτική και

· η ηθική εξαχρείωση της κυρίαρχης εθνομηδενιστικής μειοψηφίας επιβάλλει την ανάδειξη των εθνικών και κοινωνικών ηθικών προτύπων.

Ζητούμε

Να καθιερωθεί, η επέτειος του αιματηρού συλλαλητηρίου του 1910 που υπήρξε σταθμός στην εξέλιξη του αγροτικού κινήματος, σαν τοπική εορτή με την ονομασία «Ημέρα του ήρωα αγρότη της Καρδίτσας» που θα εορτάζεται με την δέουσα λαμπρότητα την 27η Φεβρουαρίου κάθε έτους.

Ο οργανωτής φορέας που είναι η Οργάνωση Καρδίτσας του Εθνικού Μετώπου, να κοινοποιήσει το παρόν ψήφισμα σε όλες τις τοπικές αρχές και να το δημοσιοποιήσει στους πολίτες της Καρδίτσας δια των ΜΜΕ.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου