Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ



του Δημήτρη Κόρακα

Με τον όρο ‘‘ανθέλληνας’’ εννοούμε αυτόν που τάσσεται εναντίον του Ελληνικού Έθνους, που έχει εχθρικές διαθέσεις προς την Ελλάδα και τους Έλληνες ή που για οποιοδήποτε λόγο ακολουθεί πολιτική εναντίον των ελληνικών συμφερόντων.
Ο ανθελληνισμός ως φαινόμενο εμφανίστηκε πριν από την Ρωμαϊκή εποχή και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ο Γερμανός φιλόσοφος Φρειδερίκος Νίτσε (1844 – 1900) υπήρξε δριμύτατος επικριτής των κατεστημένων σκέψεων και τάξεων. Πληθώρα συγγραμμάτων του γράφτηκαν με οξύ και επιθετικό ύφος, χρησιμοποιώντας ευρέως αφορισμούς. Εμείς θα σταθούμε σε αποσπάσματα από το βιβλίο του ‘‘Η γέννηση της τραγωδίας’’ του 1872, όπου περιγράφει με το δικό του τρόπο τον ανθελληνισμό της εποχής του:

• «Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.»
• «Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.»
• «Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά (για κάθε εποχή) ό,τι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του.»
• «Μα ποιοι, επιτέλους, είναι αυτοί των οποίων η ιστορική αίγλη υπήρξε τόσο εφήμερη, οι θεσμοί τους τόσο περιορισμένοι, τα ήθη τους αμφίβολα έως απαράδεκτα, και οι οποίοι απαιτούν μια εξαίρετη θέση ανάμεσα στα έθνη, μια θέση πάνω από το πλήθος.»
• «Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ' αυτούς.»
• «Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.»
• «Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες.»
«Βέβαια, που και που, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα άσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους (Έλληνες), οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με αχίλλειο πήδημα.»

Σήμερα συχνά παρουσιάζονται φαινόμενα ανθελληνισμού τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό της χώρας μας. Ο εξωτερικός ανθελληνισμός εκφράζεται κυρίως με δηλώσεις αξιωματούχων γειτονικών ή άλλων κρατών και με δημοσιεύσεις στον τύπο διαφόρων σχετικών κειμένων. Δεν είναι λίγες οι φορές που κυκλοφορούν χάρτες από γειτονικές χώρες όπου φαίνονται ξεκάθαρα τα επεκτατικά τους σχέδια. Τέτοιες φωνές συχνά ακούγονται και από τα αντίστοιχα εθνικιστικά λόμπι των χωρών στο εξωτερικό. Επίσης έχουμε ακούσει και περιπτώσεις δολιοφθοράς σε βάρος της Ελλάδας από ξένους σκοτεινούς κύκλους.

Ανεξάρτητα αν όλα τα παραπάνω είναι αληθή ή προϊόντα φαντασίας για εσωτερική κατανάλωση στις γειτονικές χώρες, απαιτείται μεγάλη προσοχή και συνεχής επαγρύπνηση από τον απανταχού Ελληνισμό. Τίποτα δεν πρέπει να περνάει χωρίς έλεγχο και διαβήματα.
Παράλληλα όμως έχουμε και τον εσωτερικό ανθελληνισμό. Επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες αυτού του τόπου εκφράζουν τα ανθελληνικά τους αισθήματα με δηλώσεις, με δημοσιεύσεις στον τύπο, με συγγραφή βιβλίων, με συνθήματα στους τοίχους, καίγοντας την Ελληνική Σημαία, αναπτύσσοντας φιλίες με εθνικιστικά κινήματα γειτονικών κρατών, παραπληροφορώντας για αποδεδειγμένες ιστορικές αλήθειες κ.ά. Κάποιοι από αυτούς ίσως εξυπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα με το αζημίωτο, άλλοι επηρεάζονται από διάφορες ιδεολογίες, μερικοί είναι εκ πεποιθήσεως αντιδραστικοί και πνεύματα αντιλογίας, άλλοι είναι μικρόνοες κ.λπ.

Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να αντιδρούμε με επιχειρήματα, με ενημέρωση των πολιτών, με διαλέξεις ή άλλους τρόπους προβολής της σημασίας του Ελληνισμού και με εφαρμογή των νόμων σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων (π.χ. κάψιμο Ελληνικής Σημαίας), προσπαθώντας έτσι να αναστρέψουμε το κλίμα αυτής της άρρωστης ανθελληνικής συνήθειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου