Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Μπουτάρης: Ένας Θλιβερός Απολογισμός


Δημοτική Κίνηση Πολιτών
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης 
«Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» και πρώην δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιάννης Κουριαννίδης, με αφορμή τον απολογισμό του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, για το έτος 2012, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Ιουλίου, κατέθεσε την άποψή του επί αυτού λέγοντας τα εξής:

Ο ετήσιος απολογισμός ενός δημάρχου είναι κάτι που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον Νόμο, αλλά, αναρωτιέται κανείς, σε τί πράγματι εξυπηρετεί αυτός, όταν ένας δήμαρχος σαν τον κ. Μπουτάρη μετέρχεται μεθόδων και πρακτικών που κινούνται στο πλαίσιο του ψεύδους, ή έστω της μισής αλήθειας, προκειμένου να ωραιοποιήσουν το ανύπαρκτο έργο της μέχρι σήμερα θητείας του.

 

Σε μία άδεια από δημότες αίθουσα του δημαρχιακού μεγάρου της πόλης (ενδεικτικό της απαξίωσης των δημοτών προς τη μέχρι σήμερα πολιτεία του δημάρχου και των συνεργατών του), ο κ. Μπουτάρης προέταξε την προσπάθειά του με δράσεις  που αποσκοπούσαν στο «να ξεφύγει η πόλη από τη συνηθισμένη κατά το παρελθόν ομφαλοσκόπησή της». Τι εννοεί άραγε ο Δήμαρχος με τον όρο «ομφαλοσκόπηση»; Μήπως την ανάγκη κάθε έθνους για την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του και την άντληση διδαγμάτων από την ιστορία του; Διότι οι εν λόγω δράσεις κάθε άλλο παρά στηρίζουν τέτοιες αναγκαιότητες. Αυτό εξ άλλου οδήγησε και στον απαξιωτικό «εορτασμό» των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, με ένα πλήθος άσχετων με το πνεύμα και τη σημασία της επετείου, υπό τον άχρωμο και άνευρο τίτλο «Θεσσαλονίκη 2012»(!).


Επίσης, ο κ. Δήμαρχος έχει μία τάση να υποκαθιστά στον βαθμό που του επιτρέπεται το ΥΠΕΞ, αφού δείχνει να πιστεύει στην «πολιτική των δημάρχων» μεταξύ των δήμων διαφόρων χωρών. Από τη στιγμή, όμως, που η συνεργασία αυτή αφορά Δήμους χωρών στις οποίες η Ελλάδα έχει ζωτικά συμφέροντα (λ.χ. Δυρράχιο – Eλληνική μειονότητα Βορ. Ηπείρου και λοιπής Αλβανίας, Τέλ Αβίβ – πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ερωτάται για το τι ακριβώς έπραξε, ώστε να εκμεταλλευτεί αυτή τη συνεργασία προς εξυπηρέτηση των Eλληνικών συμφερόντων. Δεν πρέπει να ξεχνά ο κ. Δήμαρχος, ότι αυτού του είδους η πολιτική θα πρέπει να είναι αμφίπλευρη και όχι μονομερής.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεών του, ο κ. Μπουτάρης τονίζει ιδιαιτέρως την επίσκεψή του στον Δυτικό Πόντο, τον Μάιο του 2012, όπου συνάντησε, στην πόλη Αλατσάμ, Τούρκους με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενισχύσει το μουσείο «Θεσσαλονίκη» (όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στον απολογισμό του). Παραβλέποντας το γεγονός ότι 
ο κ. Δήμαρχος προτίμησε να συναντηθεί με … Τούρκους από τη Θεσσαλονίκη και όχι με ομογενείς μας της περιοχής που ακόμη ομιλούν τα ποντιακά και διατηρούν πανάρχαια ελληνικά έθιμά τους (αυτό προφανώς το αφήνει να το διαχειρίζεται ο … πόντιος Ερντογάν!), θα πρέπει να τονίσουμε ότι μουσείο «Θεσσαλονίκη» ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ στην πόλη Αλατσάμ. Υπάρχει ένα «Μουσείο Ανταλλαχθέντων Πληθυσμών», με έντονο αλυτρωτικό χρώμα και φυσικά με τα τεράστια πορτρέτα του σφαγέα του Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ, που εγκαινίασε τον Απρίλιο του 2012 ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι (βλπ. σχετικές φωτογραφίες). Θα θέλαμε πραγματικά να μας ενημερώσει ο κ. Μπουτάρης, τι ακριβώς θα ενισχύσουμε, με χρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη; Ένα μουσείο αλυτρωτισμού; Και πώς βοηθά η ενίσχυση ενός μουσείου στην Τουρκία, τον τουρισμό στην Ελλάδα; (!!!)

Μήπως όσο βοήθησε και η εν γένει «τουριστική προβολή» της Θεσσαλονίκης από τον κ. Μπουτάρη, που μας ενημερώνει ότι οι διανυκτερεύσεις Τούρκων αυξήθηκαν κατά 25% και των Ρώσων κατά 30%; Καλό όμως θα ήταν να μάθουμε πόσοι Τούρκοι σε απόλυτους αριθμούς προσελκύστηκαν στην πόλη μας, αλλά και πόσοι από αυτούς την επέλεξαν ως τόπο προορισμού λόγω της … πολιτικής του! Διότι η αύξηση των Τούρκων και Ρώσων τουριστών, φυσικά δεν πρέπει να πιστωθεί στον κ. Μπουτάρη, αφού αντίστοιχη αύξησή τους παρατηρείται σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας και σε ποσοστά, μάλιστα, κατά πολύ μεγαλύτερα αυτού που αναφέρει ο δήμαρχος για την Θεσσαλονίκη.

Και για ποια, αλήθεια, τουριστική προβολή μιλάμε; Ένα καλό δείγμα τού πώς εννοεί την προβολή της Θεσσαλονίκης μας ο κ. Μπουτάρης, αποτελεί η αναφορά του στην έκδοση Χάρτη Μνημείων, με τις πολιτισμικές διαδρομές στην πόλη (ρωμαϊκός, βυζαντινός, εβραϊκός και οθωμανικός περίπατος)! Εντυπωσιάζει πράγματι η πλήρης απουσία του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ πολιτισμού! Η Θεσσαλονίκη έχει μόνο ρωμαϊκό, βυζαντινό και οθωμανικό πολιτισμό και όχι Eλληνικό πολιτισμό των ρωμαϊκών, βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων! Προφανώς, οι Έλληνες είτε δεν κατοίκησαν ποτέ σε αυτή την πόλη, είτε σταμάτησαν την παραγωγή πολιτισμού τους ως υπήκοοι πολυεθνικών αυτοκρατοριών! Παρεμπιπτόντως, η επιβουλή που δέχεται η Μακεδονία μας προκύπτει από τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, που καπηλεύονται με αισχρό τρόπο την αρχαία Eλληνική ιστορία των Μακεδόνων. Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Μπουτάρη και γι’ αυτόν περιττεύει οποιαδήποτε αναφορά στο αρχαιοελληνικό παρελθόν της πόλης μας, χρειάζονται δε ειδικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (που προήλθαν όχι πρωτοβούλως, αλλά μετά από κινήσεις πολιτών της Θεσσαλονίκης) για να σταματήσουν οι καταχώσεις αρχαιοτήτων, όπως ο ναός της Αρτέμιδος στην πλατεία Αντιγονιδών!

Το θράσος του κ. Μπουτάρη, όμως, δεν σταματά εδώ, αφού φτάνει να ισχυρίζεται ότι προσπαθεί για την καλύτερη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας! Πώς ακριβώς την εννοεί αυτή άραγε ο κ. Δήμαρχος; Μήπως με την ανατροπή γνωμοδοτήσεων της Νομικής Υπηρεσίας και την εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων του Δήμου σε ιδιώτες; Ενδεικτικά να αναφέρουμε την περίπτωση της παραχώρησης προ ολίγων ημερών του τεράστιας αξίας ακινήτου 14 στρεμμάτων, όπου στεγάζεται το ορφανοτροφείο του «Αγ. Στυλιανού», στην Ισραηλιτική Κοινότητα.


Ο κ. Μπουτάρης, με τον απίστευτου θράσους «απολογισμό» του, απέδειξε για μία ακόμη φορά, ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μία ριζική αλλαγή στον δημαρχιακό θώκο. Ήταν λογικό μετά τους κλέφτες να υπάρξει μία ψήφος διαμαρτυρίας που οι πολίτες της Θεσσαλονίκης νόμισαν ότι θα μπορούσε να την εκπροσωπήσει ο γραφικός κ. Μπουτάρης. Είναι καιρός πια για μία επιλογή δημάρχου, που θα γυρίσει σελίδα, που θα σέβεται τη φυσιογνωμία και την ιστορία της πόλης, θα εφαρμόσει πραγματική κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική και θα φροντίσει για όσους μόχθησαν για μία Θεσσαλονίκη των Ελλήνων. Για μία Θεσσαλονίκη, πόλη Ελληνική!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου