Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Τζάκι με δακτύλιο


Της Φούλης  Κούρταλη

Και αφού έφεραν τον κόσμο στην πλήρη εξαθλίωση, έρχονται και ζητούν να ανάβουν προκειμένου να ζεσταθούν, το τζάκι τους με όρους.

Βέβαια, αφού πρώτα είχαν προετοιμάσει το έδαφος στα περσινά δελτία ειδήσεων για το πόσο έντονη και σε υψηλά επίπεδα ήταν η αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα,
έρχονται φέτος να τελειώσουν το δεύτερο μέρος του σχεδίου. Και ποιος ξέρει, μπορεί να υπάρξει και τρίτο όπως η επιβολή προστίμων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την οδηγία τους.

Αλλά ακόμα και αν δεχθούμε ότι θα είναι εφικτό να περιορίσουν την χρήση του τζακιού -άραγε θα κάνουν τον γείτονα καταδότη του γείτονα που το χρησιμοποιεί παρανόμως;- θα είναι τελικά η λύση του προβλήματος; Μην παραβλέπουμε ότι τα τζάκια υπήρχαν και υπάρχουν χρόνια τώρα και δεν είναι η οικονομικότερη αντιμετώπιση μιας οικογένειας απέναντι στην υψηλή τιμή του πετρελαίου το να φτιάξει στο σπίτι της ένα τζάκι.

Μόνο στις αρχές του χρόνου η αύξηση των πωλήσεων σε σόμπες έφτασε το 75% σε σχέση με πέρυσι. Άρα ακόμα και αν γίνει απαγόρευση στην χρήση των τζακιών, η χρήση της σόμπας είναι αρκετή για να συνεχιστεί το πρόβλημα της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας.

Επίσης σε καταυλισμούς αστέγων καύση  επεξεργασμένης ξυλείας, λάστιχων μέχρι ότι άλλο θα μπορούσε να προσφέρει την όποια ζεστασιά επιδεινώνει την κατάσταση.

Και ας πάρουμε το ηθικό του πράγματος. 
Η πολιτεία έχει απαγορεύσει στην πλειονότητα των πολιτών να ζουν αξιοπρεπώς. Και όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια κάνει ότι μπορεί για να επιβιώσει. Και όμως, του ζητούν να μη ζήσει και του πετούν ένα ξεροκόμματο λέγοντας ότι κάθε οικογένεια θα έχει ρεύμα τις ημέρες υψηλών επιπέδων αιθαλομίχλης. Μα όταν ένας άνθρωπος δεν έχει την δυνατότητα να έχει ρεύμα, θα μπορεί να έχει για να προμηθευτεί πετρέλαιο;


Και γιατί θα πρέπει να είμαστε καταγγελτικοί  σε ανθρώπους που θέλουν να επιβιώσουν και όχι σε αυτούς που τους αναγκάζουν να χρησιμοποιούν οποιοδήποτε υλικό προκειμένου 
να ζεσταθούν αυτοί και τα παιδιά τους;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου