Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Τα Δεκεμβριανά, η μνήμη παρούσα στην εθνική συνείδηση.


Η εξέγερση των κομμουνιστών το Δεκέμβριο του 1944 στην Αθήνα, όπου επιχειρήθηκε η άλωση του κράτους ενώ ακόμα δεν συντελεστεί καλά - καλά η απελευθέρωση, δείχνει την αξία της αντιστάσεως στις κρίσιμες περιόδους από ομάδες πιστές στις εθνικές αξίες. Το σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη είναι ένα σύμβολο αγώνων πρωταρχικής σημασίας αφού έγινε με την αυτοθυσία των Χωροφυλάκων και όσων άλλων πατριωτών βρέθηκαν στο χώρο ενώ αγνοούσαν την οποιαδήποτε προσπάθεια υποστηρίξεως. Τους αρκούσε η πίστη στην πατρίδα.



Η κομουνιστική εξέγερση που ήταν προμελετημένη και περιελάμβανε ως μέρος του σχεδίου την κατάληψη της πρωτεύουσας απαιτούσε την πλήρη υποταγή των ενόπλων δυνάμεων που αντιδρούσαν γι' αυτό έγινε και η λυσσώδης επίθεση κατά του συντάγματος. Η οργανωμένη δύναμη των Ελασιτών είχε προετοιμαστεί κατάλληλα να καταλάβει όλα τα επίμαχα σημεία. Μονάδες που δεν είχαν κτυπήσει ποτέ τους Γερμανούς ή τους Ιταλούς ήταν έτοιμες να σκοτώσουν Έλληνες προκειμένου να δώσουν την πατρίδα στο κομμουνιστικό τέρας και περιοχές ολόκληρες του έθνους στους βόρειους γείτονες


Η μάχη ήταν κομβικής σημασίας και είχε συνέπειες καταστροφικές για τους κομμουνιστές αφού δεν κατέλαβαν την πρωτεύουσα, έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο και υποχώρησαν εντός λεκανοπεδίου δίνοντας τη δυνατότητα ανασύνταξης των εθνικών δυνάμεων.


Τιμούμε τους νεκρούς των Δεκεμβριανών γνωρίζοντας ότι η γνώση της ιστορίας είναι  αναγκαία προϋπόθεση για την εθνική αυτογνωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου