Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΜΑΚΟΙ ΣΤΟΥΣ "ΔΕΣΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ"


Επιτυχής εκδήλωση με θέμα

«Οι Έλληνες Πομάκοι ανάμεσα στον τουρκικό επεκτατισμό 
και στην ελλαδική αβελτηρία» 
στη Θεσσαλονίκη από τους «Δεσμούς Ελλήνων»
Συγκινητική και με μεγάλη επιτυχία ήταν η εκδήλωση για τους Πομάκους της Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου στον πολυχώρο «Δεσμοί Ελλήνων» (Πασαλίδη 29, περιοχή Αγ. Φανουρίου, Κάτω Τούμπα). 

Αρχικά μίλησε ο Γιάννης Κουριαννίδης, ιδρυτής του Συλλόγου «Δεσμοί Ελλήνων», κάνοντας μια εισαγωγή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πομάκοι. 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πομάκος δημοσιογράφος, Σεμπαϊδήν Καραχότζα, ο οποίος αναφέρθηκε στους Πομάκους και τον πολιτισμό τους και ανέπτυξε αναλυτικά τα προβλήματά τους, τον εκφοβισμό που υφίστανται από το τουρκικό προξενείο, αλλά και την αδιαφορία του ελληνικού κράτους στην καλλιέργεια τουρκικών συνειδήσεων. Χαρακτηριστικά ανέφερε το αίτημα των Πομάκων για ίδρυση ελληνόφωνων σχολείων στα Πομακοχώρια, κάτι που το «ελληνικό» κράτος απορρίπτει συνεχώς, εξαναγκάζοντας πολλούς Πομάκους να φύγουν από τα χωριά τους στην πόλη, για να μάθουν τα παιδιά τους ελληνικά. Ο κύριος Καραχότζα, μετά την ομιλία του, δέχτηκε ερωτήσεις από τους ακροατές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με ενδιαφέρον κι ευαισθησία.


Ακολούθησε παρουσίαση πομάκικων τραγουδιών από μουσικό σχήμα, στο οποίο τραγούδησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, Εμινέ Μπουρουτζή.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μέλη και στελέχη του Εθνικού Μετώπου Θεσ/νίκης, που με την παρουσία τους τονίζουν τη στήριξη του αγώνα των Πομάκων ενάντια στην δόλια υποβάθμισή τους από τις εθνομηδενιστικές αντιλήψεις και τους μηχανισμούς, που επιδιώκουν επισταμένως τον αφελληνισμό της Θράκης σε συνδυασμό με την γενικότερη παράδοση της Εθνικής μας κυριαρχίας στα ξένα διευθυντήρια και τους παραδοσιακούς επιβουλείς της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου