Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Jim Morrison “Κατά τον δαίμονα εαυτού”...

του "ΑΒΑΤΟΝ"


Έφυγε σε ηλικία 27 ετών στο Παρίσι. Ένας θάνατος που άφησε άφωνους του λάτρεις του.
Οι αναφορές γύρω από τις συνθήκες θανάτου του, ποικίλουν με επικρατέστερη εκείνη της εισπνοής Ηρωίνης.
Η σύντροφός του Πάμελα Κούρσον που έμενε μαζί του στο Παρίσι και η οποία
τον βρήκε νεκρό στην μπανιέρα, πολλές φορές ανέφερε ότι εκείνη είναι υπεύθυνη για το θάνατό του.
Γεγονός είναι ότι δεν πραγματοποιήθηκε νεκροψία γιατί κατά τον ιατροδικαστή, δεν προέκυψαν εγκληματικές ενδείξεις.

Βρέθηκε στο Παρίσι ο Μόρισον γιατί όπως έλεγε του άρεσε η αρχιτεκτονική της πόλης κι έκανε απολαυστικούς περιπάτους.
Παρά το γεγονός όμως ότι είχε αρχίζει να μπαίνει σε κατάθλιψη, στο Παρίσι έκανε και την τελευταία του ηχογράφηση με δυο Αμερικάνους μουσικούς του δρόμου.  
Ο επικεφαλής των Doors πέθανε στις 3 Ιουλίου του 1971 και ο ενταφιασμός του κρατήθηκε μυστικός.

Υπάρχει μια διήγηση από τον Ντάνυ Σάγκερμαν ο οποίος ισχυρίζεται πως η Κούρσον του είπε ότι ο Μόρισον πέθανε εισπνέοντας υπερβολική δόση ηρωίνης νομίζοντας πως είναι κοκαΐνη. Ο ίδιος αναφέρει ότι η Κούρσον, στοιχειοθετούσε διαφορετικές εκδοχές κατά καιρούς για τον θάνατο του Μόρισον μεταξύ των οποίων και τον ισχυρισμό ότι εκείνη τον είχε σκοτώσει ή ότι ο θάνατός του ήταν λάθος της…

Συναντάμε πάλι την ιστορία με την εισπνοή ηρωίνης σε άλλη διήγηση. Αυτή τη φορά από τον Αλέν Ρονέ, ο οποίος ήταν φίλος του ζευγαριού στο Παρίσι κι έκανε στενή παρέα μαζί του. Γράφει λοιπόν ο Ρονέ, ότι ο Μόρισον πέθανε από αιμορραγία η οποία προκλήθηκε από υπερβολική εισπνοή ηρωίνης η οποία ανήκε στην Κούρσον η οποία δε, όχι μόνο δεν κάλεσε ιατρική βοήθεια, αλλά κοιμήθηκε ήσυχα…

Ελληνική Επιγραφή στον τάφο του Jim Morrison


«Κατά τον δαίμονα εαυτού» Ελληνικότατα γραμμένη η επιγραφή, διευρύνει το μυστήριο τόσο γύρω από τον χαρακτήρα του Μόρισον, όσο και από τον θάνατό του.

«Δαίμων» μια λέξη με πολύ διαφορετικό νόημα στην αρχαιότητα απ’ ότι στην σημερινή της χρήση.
Η θεότητα η οποία κατένειμε την μοίρα, που μοίραζε, ονομαζόταν Δαίμων. Δαἰομαι με (αι) σημαίνει Μοιράζω – Κατανέμω. Μια θεότητα εις την οποίαν αποδίδονταν τιμές.   
Επίσης, «Δαίμων εαυτού» εκκαλείτο η θεότητα που ήταν προστάτης και ζούσε μέσα σε κάθε άνθρωπο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έως τον θάνατο. Προστάτευε την ευημερία και την προσωπική εξέλιξη, όπως ακριβώς και ο Φύλακας Άγγελος του χριστιανισμού. Οπωσδήποτε, αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ή τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο κόσμων, εκείνου των θνητών κι εκείνου των θεών.
Αν θελήσουμε να πούμε πως πράττουμε σύμφωνα με αυτό που η συνείδησή μας θεωρεί σωστό αδιαφορώντας για το τι θα πουν οι άλλοι, λέμε: «Πράττω κατά τον Δαίμονα εαυτού». Θυμίζω πως η στάση αυτή υιοθετήθηκε από τους Στωικούς Φιλοσόφους.  

Η επιγραφή στον τάφο του Μόρισον, γράφτηκε από τους συγγενείς του, οι  οποίοι θέλησαν να τονίσουν ότι ο τραγουδιστής των Doors έζησε τον σύντομο βίο του κάνοντας πάντοτε ό,τι η συνείδησή του υπαγόρευε. Μια στάση ζωής που πολλές φορές ερχόταν σε ρήξη με τις συντεταγμένες της κοινωνίας.  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου